Dos ordinadors encarats que simbolitzen la comunicació online via Skype

Skype: una eina més en l’aprenentatge de llengües

Entre les moltes eines que la xarxa ens proporciona per a l’aprenentatge de nous idiomes brilla amb llum pròpia skype, una xarxa de telefonia per Internet que permet fer trucades, videoconferències, intercanviar arxius, treballar en projectes conjunts, trucar a telèfons fixes i mòbils amb tarifes realment baixes o fer reunions amb interlocutors separats per quilòmetres de distància. Els usuaris interessats poden descarregar gratuïtament l’aplicació del lloc oficial Skype i poden parlar entre ells gratuïtament. Per tant, en el camp de l’ensenyament, i sobretot en el camp de l’aprenentatge d’idiomes l’aplicació skype esdevé una eina potentíssima que:

  • Permet parlar online amb nadius de l’idioma que estem aprenent, cosa que no és tan fàcil en un escenari offline. Especialment si vivim a Les Franqueses on no hi ha cap comunitat angloparlant amb qui practicar.
  • Permet gravar les converses de manera que després podem escoltar-les, corregir-les i aprendre dels errors i dels encerts.

Practicar listening i speaking amb Skype

I aquí és on e-learning i e-teaching es troben i col·laboren. Skype és una eina que permet que un estudiant d’idiomes es llanci en solitari a buscar parlants nadius arreu del món. Quan és especialment efectiu, però, és quan conviu amb les classes presencials de conversa, els exercicis escrits, la lectura de textos o la pràctica d’una bona pronunciació. Als alumnes els agrada assistir a classe per la seguretat que els donen els mestres, sobretot si es tracta de professionals experimentats, creatius i vocacionals, però també han de saber aprofitar les possibilitats que els dóna la xarxa. Fins avui Skype és una eina utilitzada per comunicar­-nos amb els amics i familiars que estan lluny ja que abarateix el cost de les trucades i permet veure la cara del nostre interlocutor. Els avantatges són molts i si els apliquem al món de l’aprenentatge es multipliquen perquè hi hem d’afegir l’estalvi de temps, la conveniència per a l’estudiant, l’ambient relaxat i l’ampliació de les hores de pràctica que d’altra manera serien molt costoses. El mestre a l’aula dóna als alumnes el coneixement acadèmic en profunditat, especialment gramatical, estructural i semàntic (reading and writing) i les pautes a l’hora de parlar i de comunicar-­se en una llengua estrangera amb seguretat, fluïdesa i una correcta pronunciació. La resta depèn de l’alumne que ha de practicar i practicar (listening and speaking). En aquest aspecte Skype és una eina que serveix per viure la llengua que s’està estudiant i per conèixer gent arreu del món sense moure’s de casa, encara que això sembli una contradicció. Per afavorir que els nostres alumnes es familiaritzin amb Skype hem organitzat una trobada virtual d’estudiants de Little English d’entre 7 i 11 anys amb nens i nenes de l’escola de primària Hollington, a East Sussex, www.hollingtonprimaryacademy.org.uk. L’objectiu és que catalans i anglesos es coneguin, parlin i es felicitin les festes nadalenques. Per poder traspassar la pantalla estem fent unes postals de Nadal de cartolina que enviarem a aquests nous amics amb els nostres millors desitjos.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada