Març, el mes dels refugiats

Refugiats, un drama que ens afecta a tots

Little English dedica aquest mes als refugiats dins la programació habitual de dedicar el mes de març a una causa de conscienciació social. Sota el lema March, the month of refugees enguany el tema que es treballarà a tots els cursos de l’escola són els refugiats. Durant tot el mes es faran diverses activitats relacionades. Mirarem alguns vídeos d’animació al web de la BBC, on veurem històries de nens fugint dels seus paísos en situació d’emergència. Al web de la UNHCR hi ha textos en què nens refugiats expliquen la seva experiència en anglès i en diferents graus de complexitat idiomàtica perquè ho entenguin tots els estudiants, sigui quin sigui el seu nivell. D’aquesta manera els estudiants coneixeran el drama dels refugiats i prendran consciència de la importància de l’aprenentatge de l’anglès com a llengua franca per arribar a tots els racons del món i conèixer totes les sensibilitats i problemàtiques que podem trobar més enllà de la zona de confort que suposa viure a Europa. Com cada any, també, decorarem l’escola. En aquest cas, farem uns cors que cada alumne decorarà com vulgui i unes mans que es toquen.

El tema dels refugiats és preocupant ja que molta gent es desplaçada diàriament de casa seva per causes relacionades amb la guerra o les opcions polítiques o ideològiques. Tal i com podem llegir a Wikipèdia “un refugiat (segons defineix a l’article 1A de la Convenció de 28 de juliol de 1951 relativa a l’estatut del refugiat de les Nacions Unides) és una persona que es troba fora del país d’on és originari, o bé on resideix habitualment, a causa d’un temor fonamentat de persecució per raons d’ètnia, religió, nacionalitat, pertinença a un grup social o opinions polítiques, i que no pot o no vol reclamar la protecció del seu país per a poder tornar-hi”.

La indefensió dels refugiats

La situació d’indefensió d’aquestes persones les fa especialment vulnerables davant els abusos i les màfies dedicades al tràfic de persones. Entre el grup les dones i els nens són encara més sensibles a aquestes pràctiques no només delictives, sinó inhumanes. Actualment som testimonis del drama dels refugiats de Síria, que fugen del seu país després de més de vuit anys de guerra. Segons les dades amb què comptem, es tracta de la crisi més gran des de la Segona Guerra Mundial pel que fa a desplaçament de refugiats L’ACNUR calcula que el total de refugiats sirians és de 4,1 milions. D’aquests, més de 348.500 han demanat asil a Europa des del 2011, quan va començar el conflicte. Síria tenia 22 milions d’habitants al començament de la guerra. Uns 13 milions han estat desplaçats a la força, dels quals 8 són desplaçats interns, dins el país. La resta n’ha fugit. Segons un informe de l’ONU, els primers sis mesos del 2015, 137.000 refugiats van arribar a Europa entre els quals hi havia sirians, afganesos i eritreus. Enguany les peticions d’asil s’han disparat mentre es prepara l’acollida de la quota de refugiats assignats per la Unió Europea a l’Estat espanyol. Entre ells més d’un miler de refugiats han triat Catalunya i hem d’estar amatents ja que les entitats humanitàries dedicades a ajudar aquestes persones com la Comissió catalana d’ajuda al refugiat (CCAR), que treballa en defensa del dret d’asil, o Adoratrius-Sicar, que atén les víctimes del tràfic de persones, ja han alertat de greus retrocessos en la política d’Europa cap als refugiats En aquest sentit l’alta vulnerabilitat de les dones refugiades fa necessàries mesures de protecció més contundents ja que només en els dos primers mesos de 2016 la CCAR ha detectat a l’aeroport de Barcelona vuit casosde tràfic de persones. Des de Little English volem fer la nostra aportació i prendre consciència que el tema dels refugiats és un drama que ens afecta a tots i del qual tots ens som responsables.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada