Wigtown: estada en una llibreria al cor d’Escòcia

Wigtown és un poble del sudoest d’Escòcia, situat a la regió de Dumfries i Galloway famós pel seu festival literari The Wigtown Book Festival que es fa a la tardor. Aquest 2016 es farà entre els dies 23 de setembre i 2 d’octubre. Wigtown no arriba als 1000 habitants, segons el cens de 2001, però té la categoria de “Scotland’s National Book town” concedida per la International Organization of Book Towns al 1998. I és que Wigtown té més de 20 negocis relacionats amb el món del llibre, entre llibreries, editorials, llibreters online, llibreries de vell, museus, cafè-llibreria i botigues d’objectes relacionats amb la lectura. I un festival literari que ja va per la 18a edició i que dura 11 dies. A Wigtown es pot comprar des de la darrera novetat literària fins a una primera edició de Dickens, entre una amplíssima oferta que abasta més de 250.000 referències, en qualsevol de les 11 llibreries que hi ha, inclosa l’Open Book.

Open Book de Wigtown: bookselling residences

Entre les moltes activitats del festival, xerrades, presentacions, lectures, tertúlies…hi ha l’estada a la llibreria Open Book, les bookselling residences. Amb aquest projecte, que va començar el 2014, els organitzadors del festival volen portar a Wigtown escriptors, artistes i amants dels llibres en general interessats en gestionar la llibreria durant un període mínim d’una setmana i màxim de dues. Amb aquesta iniciativa els promotors del Wigtown Book Festival pretenen donar a conèixer el seu festival més enllà de les seves fronteres, fer intercanvi cultural amb gent vinguda de llocs molt diversos i, a més, fomentar l’educació en la gestió de llibreries independents i crear consciència sobre els problemes dels llibreters arreu del món. Es tracta de les primeres bookshop holiday en què a canvi de gestionar la llibreria el festival ofereix un apartament per als visitants, un ordinador portàtil amb connexió a Internet i un núvol de voluntaris que treballen de manera col·lectiva perquè l’estada sigui un èxit a tots nivells. La primera vegada que es va posar en marxa l’experiència va ser en el marc del festival però va tenir tan èxit que es va allargar i ara es pot gaudir d’unes bookshop holiday a qualsevol època de l’any. De moment tenen reserves fetes fins a finals del 2017. Durant l’estada els visitants poden gestionar la llibreria segons el seu criteri organitzant xerrades, clubs de lectura, tertúlies, lectures poètiques, doc sessions, presentacions i tota mena d’activitats per conèixer i fer conèixer la cultura tant dels amfitrions com dels “turistes llibreters”. L’estada a més també és una molt bona oportunitat de practicar i millorar l’anglès atenent el públic.

Little English hi serà durant dues setmanes. Des del 8 al 19 de febrer, la Mercè i la Carme serem a Open Book fent-nos càrrec de què és una llibreria, aprenent amb la gent de Wigtown i explicant què és Catalunya, quina és la nostra cultura i la nostra història, què llegim, què parlem i què mengem. També els portarem un tast de la nostra millor literatura traduïda a l’anglès (Mercè Rodoreda, Joan Sales, Josep Maria de Sagarra, Josep Pla o Jaume Cabré) i els explicarem què fem nosaltres per fomentar la lectura i cuidar els nostres escriptors des de les Institucions (www.lletrescatalanes.cat o www.llull.cat) però també des de les llibreries, les associacions, les biblioteques i les escoles. A part també volem explicar-los com aprenem idiomes els catalans i com és que a Catalunya hi ha més bon nivell d’anglès entre els majors de 30 anys que entre els menors de 20, contràriament al que passa a la resta d’Europa. Ens agradaria que això fos el començament d’una bona amistat i que Little English pogués ser-hi present moltes més vegades, enviant els nostres alumnes a fer bookselling residences ara que ja sabrem què és. Durant les dues setmanes de l’estada escriurem en el blog de l’Open Book per explicar la nostra experiència que també compartirem des dels perfils de Facebook i Twitter. Us animem a seguir-nos!

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada