The First Thanksgiving at Plymouth de Jennie A. Brownscombe (1914)

Què és el Thanksgiving day?

El Dia d’Acció de Gràcies, Thanksgiving day, és una tradició nord-americana molt popular a tot el món i que se celebra cada any el quart dijous de novembre. A Canadà també ho celebren però és el segon dimarts d’octubre. La majoria de les famílies nordamericanes es reuneixen al voltant d’una taula amb grans àpats on no falta el gall dindi mentre agraeixen la prosperitat, la salut i la feina. Però, quins són els orígens d’aquesta festa tan reconeguda?

Orígens del Thanksgiving day

L’any 1620 un grup de pelegrins anglesos va viatjar des d’Europa fins a Amèrica amb el vaixell Mayflower, que després de 66 dies de viatge va arribar a Plymouth, a l’actual estat de Massachusetts. Els colons fugien de les restriccions imposades per l’Església i també de la pobresa que hi havia llavors en el seu país. En arribar al nou continent van quedar desemparats i el dur hivern va fer que morissin la meitat dels pelegrins abans de poder-se instal·lar. Els supervivents van tenir sort de ser ben acollits pels nadius, els indis wampanoag, que els van ensenyar a cultivar blat, caçar, pescar i evitar les plantes verinoses. Quan al cap d’un any la collita va ser un èxit els colons ho van voler celebrar i van organitzar una festa a la qual van convidar els nadius americans per agrair-los l’ajuda a l’hora d’establir-se a la seva nova llar. En aquesta festa celebrada a Plymouth el colon William Bradford va proclamar:

All ye Pilgrims with your wives and little ones, do gather at the Meeting House, on the hill… there to listen to the pastor, and render Thanksgiving to the Almighty God for all His blessings.”

Aquest va ser el primer Dia d’Acció de Gràcies de la història, il·lustrat amb la reprodució del quadre The First Thanksgiving at Plymouth de Jennie A. Brownscombe (1914) que acompanya aquest text i que es pot veure al Museu Pilgrim de Plimouth. L’any 1817 Nova York es va convertir en el primer estat que adoptava oficialment aquesta tradició. Abraham Lincoln va declarar el Dia d’Acció de Gràcies com a festa nacional el 1863.

Celebració actual del Thanksgiving day

Actualment les famílies es reuneixen al voltant d’una bona taula amb grans àpats i i el Thanksgiving dinner és una de les celebracions més importants als Estats Units que, a més, obre les festes de Nadal. El menú tradicional és gall dindi rostit, puré de patates, moniatos caramel·litzats, mongetes tendres i pastanagues amb panets per acompanyar. Per postres mengen pastís de carbassa. Hi ha moltes famílies que aprofiten el Thanksgiving day i que estan tots junts per decorar l’arbre de Nadal.

Hi ha unes quantes idees interessant per fer aquest dia, apart de menjar i pensar que s’inicia el període de compres nadalenques. Per exemple:

  • Reunir-nos amb els amics i la família i convidar persones que sapiguem que tenen els amics o la família lluny.
  • Ajudar altres persones amb menys sort que nosaltres fent alguna aportació o sent voluntaris en algun centre d’acollida on hi hagi persones soles o sense recursos.
  • Fer una llista de totes les coses que tenim i per les quals hem d’estar agraïts.
  • Organitzar un dinar o sopar amb els amics i que cadascú porti alguna cosa típica de menjar que li agradi molt.
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada