Hello, my name is Moustafa and I’m from Alepo

De la xerrada d’ahir a la tarda ningú en va sortir indemne. Després de veure per la televisió refugiats lluitant per la seva vida a les quals, lamentablement, ja ens hem acostumat. Després de veure ahir un vídeo amb imatges de pares i mares i fills intentant salvar-se, una de les persones sense nom ens va interpel·lar. Va sortir de la pantalla i ens va dir “hola, si a tu, em dic Moustafa, vaig néixer a Alepo i en vaig fugir després que en un bombardeig matessin la meva dona, el meu pare i els meus quatre fills. Si, sóc un refugiat, però abans que res i per damunt de tot, sóc una persona, com tu, com tots els que esteu en aquesta sala. I abans de la guerra tenia família, feina, futur. Ara no tinc res”. El silenci es va fer a la sala, vam notar un nus a la gola i quan ens Moustafa lluitava per no plorar nosaltres ens empassàvem les llàgrimes. Ahir ningú va sortir igual que va entrar i tots vam reconèixer en Moustafa la resiliència de la humanitat i la nostra pròpia vulnerabilitat. Qualsevol de nosaltres en qualsevol moment podríem travessar la línia i perdre-ho tot. Aquesta fragilitat de la qual no sempre en som conscients ens hauria de fer extremadament solidaris entre nosaltres. Perquè només junts som invencibles.

The march is the month of…

Des que va esclatar la guerra d’Irak l’any 2003, l’escola d’anglès de les Franqueses Little English ha dedicat el mes de març a organitzar activitats relacionades amb temes socials. Amb el lema March is the month of...cada any l’escola implica professors, alumnes i famílies i des que va començar ha tractat temes com els drets humans, els refugiats i enguany els voluntaris. Aquesta vegada, però, la possibilitat de tenir el testimoni de Moustafa Alkhatib, refugiat sirià i Marta Rubau, que va viatjar fins l’illa de Kios per fer de voluntària en el camp de refugiats on vivia en Moustafa ens ha animat a obrir l’activitat a tota la ciutadania amb la col·laboració de l’Ajuntament de les Franqueses. En Moustafa ens va explicar el seu viatge vital “From Alepo to Catalonia”, el periple que el va allunyar de la mort. Avui i aquí en Moustafa vol refer la seva vida.

Tal com va dir la Mercè en la presentació de la xerrada “ho faig perquè crec que ho haig de fer i perquè és tal i com jo voldria que em tractessin a mi si em trobés en la situació en què es troba avui en Moustafa”. Per dignitat, per necessitat, per obligació, per voluntat. Perquè els nostres fills algun dia ens preguntaran on érem i no tindrem respostes si abans no ens hem fet les preguntes. Ahir tots vam sortir de Can Font amb una mica més d’esperança.

Podeu veure el vídeo de la xerrada aquí:

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *