Little English s’associa al Gremi d’Escoles d’Idiomes de Catalunya

Little English s’ha associat al Gremi d’Escoles d’Idiomes de Catalunya per poder lluitar conjuntament per a defensar els nostres drets i els dels nostres alumnes. Les acadèmies d’idiomes han estat un sector especialment afectat per les restriccions, i ens considerem essencials pel futur del país”.

El Gremi d’Escoles d’Idiomes de Catalunya (GEIC), és la primera associació específica per al col·lectiu que aplega unes 1.000 acadèmies d’idiomes arreu del territori català. Compartim la voluntat del gremi de “donar visibilitat i protagonisme a un sector cabdal pel futur del país i que fins ara ha quedat diluït dins el conjunt de la formació no reglada” i creiem que s’ha de treballar conjuntament per “assolir un conveni col·lectiu propi i per defensar els interessos del sector davant de les administracions publiques”.

PIMEC i GEIC s’han compromès a seguir treballant plegats en diferents àmbits com la negociació col·lectiva, la regulació del sector i la recerca de fons europeus per a digitalitzar les aules. Compartim el neguit de la presidenta de GEIC, Noelia Ramos, que destaca que “durant la pandèmia se’ns ha obligat a tancar els centres de formació en un sol dia i se’ns ha tractat com establiments comercials a efectes del toc de queda, mentre que ens han donat el tracte d’activitats extraescolars en la darrera resolució de tancament”.

Cal que tinguem la nostra pròpia personalitat i força com a col·lectiu per a que ens respectin.

Little English goes online

Arran de la crisi provocada pel coronavirus que ha obligat al tancament de les escoles, Little English ha fet una aposta per l’e-learning i a partir del dia 20 d’abril comencen les classes online al nostre campus virtual campus.little-english.com. Els nostres alumnes trobaran l’aula virtual, on un cop a la setmana es connectaran amb els professors, i a través de l’entorn virtual d’aprenentatge podran interactuar, trobar informació, activitats, exercicis, videos, àudios, webs, cançons, xats o fòrums. D’aquesta manera Little English aposta per l’e-learning com una manera d’avançar cap a la interacció completa entre els nostres alumnes i l’escola.

E-learning

L’e-learning és un concepte millorat de l’educació a distància ja que a través de la tecnologia permet una comunicació molt més fluïda entre alumne i professor. Les eines disponibles són textos, videos i arxius de so, xats, fòrums, animacions, correu electrònic… El curs pot ser tan ambiciós com el seu organitzador vulgui ja que tot i que en un principi va semblar que l’e-learning permetia l’aprenentatge en solitari al final s’ha comprovat que la implicació del docent és igual o major que en l’ensenyament presencial. De fet l’e-learning implica l’evolució de l’ensenyament a l’aprenentatge amb tot el que implica de seguiment i acompanyament per part del professor. És l’aprenentatge basat en el constructivisme, que defensa que les persones aprenem en el moment en què interpretem allò que rebem de nou, el construccionisme, basat en el convenciment que si exposem en públic allò que hem après li donem forma i consistència i en el constructivisme social, que assegura que compartint coneixements i motivacions comunes avancem molt més ràpid en el nostre aprenentatge.

Moodle

Així Little English treballarà durant tot el que queda de curs amb Moodle com a entorn virtual d’aprenentatge. Moodle és una plataforma que permet la interacció total entre l’alumne, els professors, l’escola i la resta de companys. No és  només un repositori de recursos ni un simple canvi de format analògic a digital sinó un nou concepte d’aprenentatge. La nostra societat avança a una velocitat de vertígen i un dels canvis més evidents s’ha produït en l’àmbit de l’ensenyament. L’alumne ha passat d’una actitud passiva a una d’activa. Amb aquesta plataforma el professor posa a l’abast de l’alumne totes les eines a les quals s’hi pot accedir des de qualsevol ordinador. Moodle és l’acrònim de Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment (Entorn d’aprenentatge  dinàmic orientat a objectes i modular). És la plataforma idònia des del moment en què la interactivitat de l’alumne és necessària. Hi ha altres plataformes d’e-learning però Moodle és programari lliure i actualment està traduït a més de 50 idiomes. Amb el campus virtual, Little English posa a l’abast dels nostres alumnes tot un món d’aprenentatge actiu i els obre una finestra cap a l’autonomia quant a l’adquisició de coneixements. I en al cas dels més petits els pares també els podran acompanyar en aquest viatge apassionant.

La igualtat de gènere no és només una lluita femenina

El moment en què Telèmac, fill d’Ulisses (o Odisseu) i Penèlope, fa callar la seva mare i l’envia a la seva cambra a ocupar-se de coses femenines és l’inici de tot el silenciament de les dones que trobarem al llarg dels segles. A partir d’aquest moment que podríem considerar “fundacional” la veu femenina ha estat silenciada, quan no violentada, una vegada i una altra. En tenim testimonis diversos. És culpa de Penèlope que el seu fill, un marrec adolescent, consideri que per parlar amb el consell de reis s’ha de ser un home? No. És culpa, si podem parlar de culpes, de la visió androcèntrica que des del temps en què Homer va escriure l’Odissea, ha dominat el món obviant la necessària igualtat entre homes i dones. L’home, en masculí, s’ha considerat tradicionalment la mesura de totes les coses i la dona, un accident de la seva propietat. Recordem que hi ha escenes amoroses memorables de la literatura universal que en realitat han estat violacions. Don Joan entra per al força al llit de dona Ana i Tirant es fica al llit de Carmesina disposat a clavar-li “fort els esperons com li toca a un cavaller, sense pietat”. Diu Martorell “I no us penseu que per les piadoses paraules de la princesa Tirant s’estigués de fer la seva feina, perquè en poc temps Tirant va haver vençut la batalla delitosa i la princesa va deixar les armes i es va abandonar, esmorteïda”.

Quan la Marquise de Merteuil, la protagonista de Les amistats perilloses és expulsada de la llicenciosa societat parisenca del segle XVIII no és silenciada per llibertina, en Valmont ho és mil vegades més, sinó per haver gosat expressar el seu desig públicament com si fos un home. I quan Lucia de Lamermoor gosa contradir els mascles que parlen per ella i crida que no pensa viure amb l’home que ha decidit la seva familia, i lluita i es revolta, la tracten de boja. Elizabeth Lavenza, la nòvia de Víctor Frankenstein es lamenta que ella no tingui les mateixes oportunitats intel·lectuals que el seu promès quan ell ajorna el casament per anar a la Universitat a investigar sobre el principi de la vida i el poder de crear-la, que curiosament pertany a les dones. I l’esclava Cora, que fuig des d’una plantació del sud dels Estats Units cap al estats lliures del nord a través del ferrocarril subterrani, a la seva condició d’esclava hi ha de sumar la de dona que és la que la fa summament vulnerable. Emma Bovary i Anna Karenina acaben suïcidant-se perquè el seu comportament immoral i contrari als interessos dels homes les fa culpables i irrecuperables per a la societat conservadora del segle XIX. Voler viure en plenitud i en femení incomoda la societat patriarcal que ha imposat el seu model arreu. I tots aquests exemples literaris mencionats el que fan és perpetuar i convertir en arquetips unes actituds execrables cap al gènere femení que trobem repetides fins a l’extenuació en literatura, cinema i publicitat. Ja des de petites les nenes accepten el patró de la Blancaneus i la Ventafocs que per sentir-se segures necessiten un príncep valent i lluitador mentre elles es mantenen boniques però tancades als seus castells, palaus o cuines. O normalitzen el comportament temerós de la Caputxeta vermella que davant l’amenaça del llop el que fa és evitar passar pel bosc. A ningú se li ha acudit mai que el que hem de fer és perseguir els llops i explicar-los que atacar nenes indefenses és lleig? Potser no hauríem de lamentar les dades respecte la violència de gènere que cada any ens cauen a sobre.

Aquest mes de març a Little English treballem la igualtat de gènere, o igualtat de sexes, que implica que homes i dones han de rebre el mateix tractament en qualsevol àmbit on es desenvolupin com a persones. Aquest concepte, clau en la Declaració Universal dels Drets Humans, té com a objectiu final proporcionar la igualtat legal i la igualtat social, tant en les activitats publiques com privades i assegurar la igualtat de remuneració per igual treball. El principi d’igualtat i de no-discriminació per raó de sexe és una obligació del dret internacional vinculant per a totes les nacions i inspirador de la resta dels drets fonamentals. Al nostre país aquest dret està reconegut legalment tant a la Constitució (tant mencionada ara) com a l’Estatut, dues lleis que obliguen els poders públics a promoure que la igualtat sigui real i efectiva i a facilitar la participació de tots els ciutadans i ciutadanes en la vida política, econòmica, cultural i social en les mateixes condicions.

Per fer-ne seguiment a Catalunya tenim l‘Observatori de la Igualtat de Gènere, un òrgan assessor del Govern adscrit a l’Institut Català de les Dones creat per la Llei 17/2015 de 21 de juliol per assolir la igualtat efectiva de dones i homes. El darrer estudi sobre Les dones a Catalunya que es farà públic el 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la dona confirma dades que ja coneixem. Destaquem les més rellevants. L’any 2017 a Catalunya la taxa d’ocupació de les dones és del 48,7%, deu punts menys que la dels homes. Les dones representen només el 31,4% dels càrrecs de direcció i gerencia. Entre les persones de més de 55 anys hi ha una diferència salarial de 10.417€ anuals entre homes i dones. El temps de paraula per a les dones a les televisions públiques és d’un 30%, en el millor dels casos, que és el cas dels informatius de les televisions catalanes. A la ràdio catalana, tenen un presència del 34% de mitjana, a la premsa escrita és del 23% i a la digital del 34%. La taxa de pobresa, per a les dones, a Catalunya, és del 25,4%, un punt i mig per cent més que la dels homes. El temps mitjà que les dones destinen al treball remunerat és de 2 hores i un minut, i els homes és de 3 hores i 3 minuts diaris. Però el temps mitjà destinat a la llar i la família en el cas de les dones és de 4 hores i la dels homes és de 2 hores. En canvi les dones són majoria en qualsevol dels tipus de titulació universitària amb un 56,6% dels casos i el 57% de les persones científiques i intel·lectuals són dones. Assolir la igualtat no és un objectiu femení sinó un objectiu de la societat que ens beneficia a tots, homes i dones. Per ser més justos però també més eficaços, més eficients i més feliços. Tu comptes!

I com diu Maria Aurèlia Capmany, novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural, antifranquista i feminista de qui enguany celebrem el centenari del seu naixement: “feliçment, jo sóc una dona”.

El fantasma de Tom Joad recorre Europa

The ghost of Tom Joad és una cançó de Bruce Springteen que dóna nom al seu àlbum número 11, editat i publicat l’any 1995. La cançó està basada en el personatge de Tom Joad, protagonista de la novel·la de John Steinbeck The grapes of wrath (1939) traduïda com Las uvas de la ira o El raïm de la ira. La cançó també està inspirada en Talkin’ Dust Bowl Blues i la resta de peces incloses en l’àlbum The Ballad of Tom Joad de Woody Guthrie, un cantant que a la década dels anys 30 va emprendre el llarg camí que separava The Dust Bowl fins a Califòrnia fugint de la gana, la por i la misèria en plena Gran Depressió.

Diversos anys de males collites, una agricultura intensiva, els efectes del Crac del 29 i la sequera i posteriors tempestes de pols que van assolar el Mitjà Oest americà entre 1934 i 1936 van arruinar els propietaris de petites explotacions agrícoles. Van haver d’abandonar les seves terres i emprendre el camí cap a un món millor quan els bancs van executar les hipoteques i els van fer fora de casa seva. Eren gent que fins llavors havien portat una vida sacrificada però dins del sistema. Es calcula que entre 1930 i 1936 més de 2,5 milions de persones van anar dels estats coneguts com a Dust Bowl cap al sud. L’any 1934 només d’Okahoma van marxar 400.000 persones i de Kansas, 200.000. El recorregut dels okies era un impuls cap a la supervivència.

Quan arriben a Califòrnia, aquells americans que fins llavors havien estat ciutadans exemplars, que vivien d’acord amb l’anglo-conformity que exigien als immigrants, que adoraven la seva bandera i que van ser capaços de cremar exemplars del llibre d’Steinbeck que atacava els autèntics responsables d’aquella devastació económica, social i humanitària van ser tractats com escòria i animalitzats fins a l’extrem. Tancats en camps de refugiats se’ls va privar de tota la seva dignitat. John Ford amb la versió cinematogràfica va contribuir a popularitzar encara més l’odissea de la familia Joad, el seu viatge èpic a la recerca de la felicitat i va convertir Tom Joad en un arquetip, una metáfora de tots els americans que en la década dels anys trenta van recórrer la ruta 66 esperant que a la terra promesa els arbres els regalarien fruita i mel. Molts van morir pel camí i els que van arribar no van trobar res.

Avui, 90 anys després d’aquell èxode vergonyós seguim immersos en un sistema que ens pot expulsar en qualsevol moment i sotmetre’ns a les situacions més extremes, més inesperades i més irresolubles que ens poguem imaginar. I els mateixos que llegim i ens horroritzem amb la situació en què malvivien els okies en les tendes de campanya fetes amb llaunes de sopa Campbell som capaços de conviure sense immutar-nos amb la crisi dels refugiats de Síria. En el capítol 16 de la novel·la un dels personatges, el predicador Jim Casy li diu a Tom Joad:

“Tom, hay cientos de familias como nosotros, todas yendo al oeste. Me he fijado. Nadie va hacia el este, nadie entre todos esos cientos pero es como… como si huyeran de los soldados. Parece que el país entero se traslada”. “Sí —contestó Tom—. El país entero está en marcha. Nosotros también.”

El conflicte de Sïria, la major crisi humanitària dels darrers temps ha provocat que 6,6 milions de persones hagin fugit de casa seva dins el territori sirià i que 4,7 milions més busquin refugi, seguretat i assistència en altres països, i cada cop més a Europa. En total, un 70% de la població. És la mateixa recerca, la felicitat i el mateix objectiu, la terra promesa on viure sigui possible. I troben la mateixa oposició i el mateix resultat.

I no és només Sïria. Segons dades de Casa nostra-Casa vostra més de 290 milions de persones han hagut de desplaçar-se forçosament de casa seva per conflictes armats, vulneracions dels drets humans, canvi climàtic i pobresa. Des de l’any 2000, i per culpa de les polítiques europees de blindatge de les seves fronteres, més de 32.000 persones han perdut la vida intentant creuar el Mar Mediterrani, que s’ha convertit en un immens cementiri. L’any 2016 ha estat un dels més mortífers. Segons Unicef, el 26% eren nens refugiats que fugien de la guerra, la violència i la pobresa extrema de països com Síria, Afganistan, Nigèria, Irak o Eritrea. Molts van arribar sols. I Europa fa el paper de la bella i assolellada Califòrnia: guardar la fruita i la mel mentre el raïm de la ira va fermentant i el fantasma de Tom Joad s’hi passeja.

Aquest mes de març a Little English volem parlar dels voluntaris, de la gent que dedica una part del seu temps a treballar perquè les vides d’aquestes persones recuperin la dignitat que mai haurien d’haver perdut. Hi ha moltes formes de ser voluntari: a les oficines de les ONG que treballen als camps de refugiats, fent traduccions de la documentació que arriba des dels organismes internacionals, anant a les zones on els refugiats están sent atesos, buscan finançament o bé acollint-los i fent acompanyament dels refugiats sirians que ens els pròxims mesos arribaran a Catalunya.

Tots estem exposats a què la nostra sort canvïi. Un sequera persistent, un ús abusiu de l’aigua dels aqüífers subterranis i les freqüents tempestes tropicals a la zona han provocat que en cent anys la vall de San Joaquín a Califòrnia s’hagi enfonsat 8,5 metres. Si aquesta catàstrofe continua endavant milions de persones veuran amenaçades la seva supervivència i hauran de marxar d’una terra que quedarà submergida sota l’aigua. Per tant, hauran de buscar refugi lluny de casa seva. Són els descendents d’aquells californians que als anys 30 miraven els okies com si fossin apestats.

Christmas is…

Els alumnes de Little English ens desitgen Merry Christmas and a Happy New Year explicant-nos que és el Nadal per a ells. Christmas is…

L’arbre de Nadal: què en sabem?

Aquests dies trobem l’arbre de Nadal a totes les cases, botigues, locals, fires i racons de casa nostra. Però què en sabem de la tradició de guarnir avets per Nadal? Concretament instal·lar arbres i guarnir-los a l’hivern és una tradició precristiana que amb els pas dels anys ha adquirit un significat profundament cristià. L’origen d’aquest culte és incert i es perd entre els costums dels pobles del nord d‘Europa, Centreeuropa i Escandinàvia. Per aquest antics europeus els arbres eren éssers sagrats i així durant el solstici d’hivern, buscaven l’arbre més alt i poderós del bosc i els druides el guarnien amb ciris, pinyes i amb fruits, sobretot pomes. La seva intenció és que les arrels poguessin arribar al  regne dels déus i retre homenatge a Thor i Odin. Sembla que les llums, que han substituït els ciris antics, representen la llum del mon. Les pinyes son símbol de immortalitat i les boles (les antigues pomes) representen l’abundància.

L’arbre de Nadal

La figura de l’arbre és present a la tradició cristiana que utilitza la seva forma triangular per explicar la Santíssima Trinitat. L’arbre prohibit és el símbol del Paradís. I d’un arbre es va treure la fusta de què es va fer la creu. A partir del segle XV comencen a instal·lar-se arbres sagrats, coma símbol d’abundància i de bons auguris, a les cases. L’arbre adquireix cert protagonisme sobretot a partir de la reforma protestant que suprimeix els pessebres i les representacions de Sant Nicolau. La difusió de l’arbre en el món protestant va fer que als països catòlics, especialment del sud d’Europa, com ara Catalunya, es donés menys importància a aquesta tradició tot i que actualment està molt arrelada.

La Reina Victòria i Charles Dickens

Però sembla l’èxit irresistible de l’arbre en el món anglosaxó és gràcies a la Reina Victòria, qui va instal·lar-ne un al palau reial a partir del 1830 i va estendre el costum per tot el regne. La Reina Victòria, casada amb un príncep alemany va voler obsequiar el seu marit amb una de les tradicions més populars al seu país i va fer instal·lar un arbre carregat de lums i petites llaminadures al palau. En aquell temps les tradicions nadalenques actuals no existien i el dia de Nadal no se celebrava com l’entenem ara. Tot i que hi ha qui diu que el primer arbre de Nadal a Windsor li va fer instal·lar la reina Charlotte, esposa alemanya del rei George III l’any 1800.

Sigui com va ser a partir de la Reina Victòria que les festes de Nadal es van començar a celebrar com ho fem ara. De la jove Victòria va ser idea celebrar el Nadal amb un àpat especial amb tota la familia i amb regals per a tots els assistents. O Sant Esteve, conegut com a Boxing Day, fent regals a totes les persones del seu servei. Aquest costum es va estendre a tota l’alta societat anglesa que l’endemà de Nadal feien regals als seus servents i els donaven festa. El nom ve del fet que els regals, diners i menjar els els donaven dins de caixes. A la invenció del Nadal també hi va contribuir Charles Dickens i el seu famós Conte de Nadal, escrit i publicat el 1843, el mateix any que la Reina Victòria va enviar la primera postal de felicitació nadalenca. El 1848 la postal que va enviar la reina als seus amics era una imatge de tota la família reial davant l’arbre, la qual cosa va contribuir a la seva difusió també per EUA i per a tot el món.

Halloween

Halloween is coming

Halloween està arribant. En els països anglosaxons la nit del 31 d’octubre se celebra la vigília de tots els sants i és una festa en honor de tots els nostres avantpassats. La paraula Halloween és la contracció en escocès de la paraula anglesa Allhallow-even (All Hallows Even), antic nom de la vigília de tots els sants. Allhallow-even es va fer servir per primer cop en el segle XVI. En la seva forma Hallow-e’en la primera vegada que es troba documentada és al 1745. A la nit de Halloween també se la coneix com la Nit de les Bruixes. Té el seu orígen en les celebracions cèltiques. En realitat és una barreja de la commemoració del Samhain, la celebració de l’Any Nou dels celtes, i la festivitat cristiana del Dia de Tots els Sants que se celebra l’1 de novembre.

Popularització de Halloween

Els immigrants irlandesos van exportar Halloween cap als Estats Units en la seva migració i avui dia és una festa molt popular a Canadà, Estats Units Units, Irlanda o Regne Unit. A causa de l’exportació de tota la cultura anglosaxona que comporta la popularització de l’anglès també s’ha convertit en una festa coneguda a molts països d’Europa, com Catalunya. Aquí la nit del 31 d’octubre és fàcil trobar colles de nens pel carrer trucant a les portes de les cases i recollint caramels i llaminadures després de pronunciar les paraules màgiques: Trick-or-treat, truc o tracte. El dia s’associa als colors taronja, negre i morat i a les carbasses, fantasmes, bruixes i cases encantades. Les actividades típiques de Halloween, apart del ja esmentat trick-or-treat, són les festes de disfresses, les fogueres, visitar cases encantades, les bromes, llegir històries de por o mirar pel·lícules de terror.

Jack-o’-lantern

El símbol més conegut del Halloween és la carbassa buida per dins, tallada i il·luminada per una espelma. A aquesta carbassa se la coneix com jack-o’-lantern, la llanterna de Jack. El Trick-or-treat és una llegenda cèltica segons la qual la nit de Halloween passegen lliures no només tots els esperits dels difunts sinó també tota clase d’entitats immaterials. Diu la llegenda que entre ells hi havia un pagès molt malèvol conegut com a Jack que, fent-se passar per un esperit, presumia d’haver atrapat el diable. Jack anava de casa en casa amenaçant els inquilins de maleir-los per sempre i deixar anar el dimoni si no li pagaven alguna cosa.

Als països anglosaxons és molt tradicional tallar vegetals i il·luminar-los des de dins. Per tant, els vilatans van començar a tallar carbasses amb expressions horribles per protegir-se i foragitar en Jack i el diable de les seves cases. Són les carbasses que avui coneixem com a Jack-o’-lantern i que podem veure per tot arreu ja que s’han convertit en la imatge de Halloween. Algunes amb expressions molt dulcificades. A Catalunya aquesta festa coincideix amb la Castanyada en què és tradició menjar castanyes, panallets i moniatos.

La dificultat de la traducció literària

La dificultat de la traducció literària ve donada per la concepció de la traducció com a reproducció. Cada traducció és una reescriptura del text i, per tant, una reinterpretació, una repetició similar a la que es dóna quan repliquem una obra d’art. En el cas de l’obra literària la reproductibilitat és aliena al debat sobre la falta d’autenticitat de la còpia ja que l’obra literària no transmet només la forma sinó, sobretot, el contingut, per tant la podem reproduir tant com vulguem sense que se’n perdi el sentit original. De fet la impremta va afavorir la reproductibilitat tècnica de l’escriptura. Walter Benjamin ho explica referint-se a la fotografia. “De la placa fotográfica, por ejemplo, son posibles muchas copias; preguntarse por la copia auténtica no tendría sentido alguno”. Ara bé, en el cas de la literatura “allò autèntic que conserva la seva autoritat plena” és la versió original del text, allò que va escriure l’autor, és a dir, l’obra en la seva llengua original. I aquí és on podem aplicar tota la reflexió que fa Benjamin quan diu que “fins i tot a la reproducció més ben acabada li falta alguna cosa”.

El traductor literari a part d’enfrontar-se a les dificultats que té qualsevol traducció està subjecte a l’estil, a la veu narrativa de l’autor o a la sonoritat del text i cada traducció porta un debat molt profund sobre què volia dir l’autor i com ho diu. Com explica Josep Maria Pinto, traductor de l’obra de Marcel Proust, A la recerca del temps perdut “la manera d’expressar tradueix la manera de pensar”.

Quina és la finalitat de la traducció literària?

Benjamin assegura que cap poema està dedicat al lector però planteja la qüestió de si les traduccions es fan pensant en els lectors que no entenen l’idioma original. I aquesta és la diferència principal entre original i traducció, segons Benjamin que considera que la raó fonamental de la literatura no és la comunicació però la traducció literària centra la seva atenció en la comunicabilitat de l’obra i no en la seva forma. A propòsit de la traducció al català de la poesia I’m simply saying de Deena Larsen, Oreto Domènech assegura que “traduir és un repte apassionant i és innegable que el repte esdevé més gran i complicat si ens acarem amb el gènere de la poesia; transportar les figures retòriques d’una llengua a una altra se’ns representa com una mudança de delicades peces de vidre que poden arribar al seu destí en tota la seua esplendor… o fetes bocins”.

El paper de la traducció literària

Malgrat tot el que hem dit, però, la traducció literària té un paper primordial en el coneixement de la literatura. Per un costat serveix per aproximar qualsevol lector a la literatura universal ja que en portar l’obra a la seva llengua esborra l’escull que suposa la barrera idiomàtica. Cal destacar la importància social de la traducció literària pel que té de difusió de la cultura. Com si no, haguéssim conegut els clàssics grecs, llatins i àrabs. Per altra banda ajuda a configurar i fixar el model lingüístic literari d’una llengua en un determinat moment a partir de la codificació gramatical que estableix i difon la traducció. En aquest sentit, la majoria de literatures que han volgut prestigiar-se han promogut que els seus millors escriptors traduïssin les obres magnes de la literatura universal. Així tenim que Poe arriba als lectors portuguesos a través de Pessoa que és un dels autors més universals que tenen.

Les traduccions literàries al català

Les traduccions al català que el Noucentisme va impulsar van adquirir un paper primordial com a instrument per a la recuperació del català i la posada en circulació d’uns determinats models de lengua i estil. Igual que Pessoa a Portugal, Josep Carner a Catalunya es va dedicar a traduir i ho combinava “amb la seva obra com a poeta i prosista”. També trobaríem Carles Riba i Josep Maria de Segarra com a traductors de luxe que van dedicar una part important de la seva energia creativa a dotar la cultura catalana de les traduccions de les millors obres de la literatura universal. Hi ha un inconvenient quan el traductor és de la magnitud de Carner, Riba, Sagarra. O Pessoa, en el cas de la traducció de Poe al portugués. I és la tensió que s’estableix entre poeta i traductor pel que fa a la sensibilitat artística i el grau de sintonía entre ambdós. Aquesta tensió s’accentua quan el traductor és un escriptor amb una obra i un estil consolidat i profundament personals i normalment es resol a favor del traductor i en detriment de la traducció.

Nevermore no és el mateix que mai més

“Temeritat inconcebible la de traduir poemes”, diu Xavier Benguerel, traductor de Poe al català. Benguerel com a traductor és rigorós, precís i fiable però ell manté que “no és que sigui difícil de traduir un gran poema, és imposible”. En el mateix sentit Anna Maria Moix assegura que nevermore no és el mateix que nunca mais o que mai més: “No, nevermore no es lo mismo que nunca más, ni que jamais plus, ni que nunca mais ni que jamais més. (…) Significan lo mismo, pero no son lo mismo. Y ahí está al drama de la traducción, por supuesto, porque las palabras necesariamente significan, pero poseen un ser esencialmente eufónico”, diu.

Les millors Ted Talks per als nostres estudiants d’anglès

TED talks són unes xerrades de només divuit minuts que tenen molta utilitat com a acompanyament per als estudiants d’anglès. I és que quan es tracta d’aprendre anglès, quants més recursos tinguem millor.

Què és una TED Talk?

TED significa Tecnologia, Entreteniment, Disseny i és un conjunt de totes les conferències que s’han pronunciat cada any des de 1990. Ponents de tot el món es reuneixen per oferir les seves xerrades sobre temes especialitzats, experiències de vida, professions, àrees d’investigació i tot el que ens puguem imaginar.

Les TED talks tracten temes científics, culturals i acadèmics. Entre els primers oradors hi ha Bill Gates, el fundador de Wikipedia, Jimmy Wales, Bill Clinton, Al Gore, fundadors de Google, Larry Page, Sergey Brin i Bono entre molts altres. També trobem escriptors com  Tenen un enfocament educatiu i el lema de les conferències és “Ideas Worth Spreading” (Idees que val la pena difondre). El seu objectiu és obrir la ment a noves idees, inspirar i educar els espectadors i fer-los pensar. Des de 2006 les converses TED estan disponibles online a través de la seva pàgina web oficial www.ted.com i el seu canal de YouTube. Més de 1.900 xerrades TED estan disponibles a la xarxa i han estat vistes més de mil milions de vegades a tot el món

Com ens poden ajudar les TED Talks en el procés d’aprenentatge d’anglès?

Les xerrades TED poden ajudar els estudiants de l’idioma anglès de moltes maneres:

 • Pel tema. Hi ha xerrades sobre llenguatge donades per lingüistes i professors d’idiomes. Són continguts sobre lingüística en general que podem afegir al nostre coneixement de l’idioma anglès.
 • Pel listening. Simplement escoltant. A les TED talks solen participar-hi parlants nadius de la llengua anglesa de tot el món. No cal que escoltem xerrades sobre llengua. Podem veure TED tals sobre qualsevol tema que ens interessi i així estarem millorant les habilitats de vocabulari, comprensió i pronunciació, simplement escoltant a un parlant nadiu d’anglès.
 • Per les transcripcions. Cadascuna de les xerrada a TED té disponible la transcripció completa de manera que es pot llegir mentre escoltem o després o abans. També es poden veure subtitulades en anglès mateix o en qualsevol altre idioma.

Aquí hem seleccionat unes quantes TED Talks.

 • Jay Walker: The world’s English mania. Jay Walker ens explica perquè dos mil milions de persones a tot el món estan tractant d’aprendre anglès..
 • James Geary: Metaphorically Speaking. Aforista entusiasta i escriptor, James Geary ens parla d’un dels recursos més importants del llenguatge humà: la metàfora. D’Aristòtil a Elvis, la metàfora pot influir subtilment en les decisions que prenem, diu Geary.
 • Tim Doner: Breaking the Language Barrier. Tim Doner és un veterà de la Dalton School de Nova York on ha estudiat més de 20 idiomes. És una bona inspiració per als estudiants d’anglès de tot el món. En la seva conferència Tim ens revela per què el llenguatge el fascina i com aprendre un nou llenguatge ens pot canviar per sempre més.
 • Erin McKean: Go Ahead, Make Up New Words! Ens recomana que oblidem l’aprenentatge de l’anglès i ens dediquem a millorar-lo. Una breu xerrada del lexicògraf Erin McKean en què ens exposa sis maneres de construir noves paraules en anglès per tal millorar el llenguatge i poder expressar més bé el que volem dir.
 • Jean-Baptise Michel & Erez Lieberman Aiden: What we Learned from 5 Million Books. Fem una ullada a una nova eina de Google Ngram que ens permet buscar per paraules i idees en una base de dades de 5 milions de llibres a través dels segles. Erez Lieberman Aiden i Jean-Baptiste Michel ens mostren com funciona i algunes de les coses sorprenents que podem aprendre de 500 mil milions de paraules.
 • Stephen Burt: Why People Need Poetry. Escoltar a Stephen llegir alguns dels seus poemes favorits serveix per aprendre ritme, entonació, accentuació de les paraules, sons lingüístics i més.
 • Trevor Tim: How free is our freedom of the press? Trevor Timm es cofundador i director execitiu de Freedom of the Press Foundation Aquí ens parla de la llibertat de premsa i de quin grau de llibertat tenen els mitjans actuals.
 • Mike Matas: A next-generation digital book. Mike Matas ens presenta un nou concepte de llibre digital que va més enllà de l’ebook digitalitzat i incorpora recursos com imatge i so.
 • Brewser Kahle: A free digital library. Brewster Kahle és un inventor,  filàntrop i bibliotecari digital que té un arxiu digital amb més 85 bilions de peces provinents de l’inici d’Internet. Brewster Kahle està construint una veritable biblioteca digital – tots els llibres publicats, cada pel·lícula inclosa, tots els estrats de la història de la web serà gratis per al públic.

N’hi ha moltes més. Segur que en trobaràs alguna que t’interessi entre les vint xerrades més populars que parlen de creativitat, motivació, llenguatge corporal, lideratge, drets civils, vulnerabilitat, treball, felicitat…però també en trobareu moltes altres sobre escriptura, lectura, ciència, violència, videojocs, art, disseny, intel·ligència artificial, biologia…

inserció laboral

Inserció laboral a Little English a través de la Fundació Apadis

Little English iniciarà a partir de la setmana del 18 d’abril una col·laboració per a la inserció laboral amb la Fundació Apadis a partir de la qual dues persones de l’entitat, la Jihan i en Sergio, ens ajudaran a l’àrea d’Administració i fent suport a les aules. APADIS va iniciar la seva activitat l’any 1994 donant un servei de lleure especialitzat per a persones amb discapacitat i els seus familiars. Actualment tenen la seu es a Les Franqueses del Vallès des d’on ofereixen una atenció sistèmica a moltes famílies i persones amb discapacitat.

Entre els projecte desenvolupats per Apadis destaca el d’inserció laboral que contempla una formació específica i general i un període de pràctiques per a la inserció dins l’empresa ordinària de persones amb discapacitat. Aquest programa està destinat a persones amb discapacitat i/o malaltia mental associada, en edat laboral. Aquestes, han de tenir amb un mínim d’autonomia personal i capacitat per a desenvolupar feines en un entorn normalitzat, amb el suport necessari d’un tècnic de seguiment. És en el marc d’aquest projecte que Little English i Apadis hem començat la col·laboració.